SCHEERKWASTEN: DE VERSCHILLENDE SOORTEN & EIGENSCHAPPEN

SCHEERKWASTEN: DE VERSCHILLENDE SOORTEN & EIGENSCHAPPEN

Scheerkwasten bestaan er in verschillende soorten materiaal, kleuren, vormen, afmetingen enz. en wij nemen aan dat dit voor vele mensen een doolhof is van vragen & mogelijkheden.
Eerst en vooral is het hoofddoel van een scheerkwast een kwalitatief en romig scheerschuim te creëren, anderzijds speelt het oog, maar ook het gebruiksgevoel een grote rol zoals bv de zachtheid of stugheid van de kwastharen.
Dikwijls is de grootste struikelblok voor de keuze van een scheerkwast, het materiaal. Vervaardigd van echte Dassenharen of ga je toch maar voor de Vegan versie in een synthetische versie?
Wij begrijpen ieders keuze en hiervoor hebben de fabrikanten ook geopteerd om die keuze te volgen in hun fabricatie.
De Synthetische "Vegan" of diervriendelijke versie wordt uitgedrukt in de Synthetic "Silvertip Fibre" & de zwarte versie "Black Fibre".
Zowel de Silvertip Fibre als de Black Fibre zijn zo goed als identieke versies van de oorspronkelijke versies nl de Silvertip Badger en de Graudas versie of Pure Badger.
Oké het begint stilaan al moeilijker te worden...Dus vandaar even alles op een rijtje.

I. DE SILVERTIP BADGER OF SILVERTIP DASSENHAAR. 

Silvertip Dassenhaar zijn de hoogste en meest verfijnde kwaliteit onder de Badgers en komen van het rug/nekgedeelte van de das.  Slechts enkel 10 tot 15% van deze dassenharen voldoet aan deze kwaliteit.  Silvertip haren kan je vergelijken met de haren van een Super of Best Badger, maar heeft van nature de aanwezige witte uiteinden.  De uiteinden van deze haren zijn ultiem dun en bezitten een kenmerkende donkere band in het middengebied van de borstel.   Een silvertip scheerkwast bevat, door de geringe diameter van de haren, een groter aantal haren dan bij het gebruik van andere dassenharen varianten. Silvertip scheerkwasten hebben ook het grootste vermogen om water vast te houden. Met deze kwaliteit haren creëer je makkelijk een zeer rijk en romig scheerschuim voor een ultiem comfortabele scheerbeleving.  

II. DE SUPER & BEST BADGER.

Super Badger Dassenharen zijn afkomstig van de rug van de das. Best Badger haren daarentegen komen dan weer van de buik. Deze kwaliteit is fijner dan een "Fine Badger" en iets steviger en dikker dan Silvertip. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De haren creëren een romig en rijk scheerschuim, ideaal voor een comfortabele scheerbeleving.

Deze Badgers behoren zeker tot de Top... De grotere merken zoals bv Edwin Jagger, Simpsons, Taylor of Old Bond Street hebben ze allemaal in hun collectie.

III. DE FINE BADGER - FIJNDAS.

Fine Badger Haar is een fijnere en meer flexibele selectie van haren uit de onderbuik van de das. Zo’n 20 tot 25% van het dashaar heeft deze kwaliteit. Scheerkwasten van Fijndas Haar produceren een comfortabel & gemakkelijk, een rijk en romig scheerschuim.

IV. DE PURE BADGER - GRAUDAS.

Graudas Haren, ook wel ‘Pure Badger’ genoemd, zijn de meest voorkomende soort dashaar en afkomstig van de rug. De haren zijn donkerder en stugger. De grote beschikbaarheid van de wat dikkere en stevige haren maakt deze variant het meest voordelig in prijs. Naast een masserende en optimaal schuimende werking hebben deze haren een flinke backbone (tegendruk). Voelt enorm prettig aan voor zij die van een stevige scheerbeurt houden!

V. DE DUAL BADGER HAREN.

"Dual Badger" Dassenharen zijn afkomstig van de lichte vacht-delen van de varkensdas (hog badger). Dit type haar wordt niet vaak gebruikt, en daarom zijn dual-band scheerkwasten een favoriet voor verzamelaars. Deze haren zijn herkenbaar aan hun opvallende witte puntjes, die sterk contrasteren met het donkere deel van het haar. Dit haartype heeft een stevig karakter.

VI. DE BOAR BADGER / VARKENSHAREN.

Deze haren zijn afkomstig van het zwijnvarken.  Zij hebben meestal de typische gele / wittere kleur en zijn enorm dik en stug.  Met een scheerkwast van varkensharen kan je de moeilijkste scheerzepen laten opschuimen als een pro - wat je nooit zal kunnen bereiken met een Fine Badger die veel zachtere haren heeft.  Deze haren zijn gemakkelijker te verkrijgen en te selecteren waardoor je een goede betaalbare kwast in de plaats krijgt.  Deze kwasten gaan langer mee omwille van hun sterkte.  

Vervolgens zijn er ook nog de Paardenharen, maar aangezien deze zo goed als niet voorkomen gaan we deze ook niet verder bespreken.

VI. DE SYNTHETISCHE SCHEERKWASTEN - SILVERTIP FIBRE®

Duits fabrikant Mühle omschrijft zijn Silvertip Fibre® als volgt:

"Deze hoogwaardige, duurzame synthetische vezel is een wereldwijde innovatie en het bewijs van ons dat kunst de natuur kan overtreffen. Het synthetisch geproduceerde haar, dat ook geschikt is voor veganisten, is zeer onderhoudsvriendelijk en droogt sneller dan welk natuurlijk materiaal dan ook. De vezels worden met de hand gemaakt en zijn bijzonder zacht aan de punt. Tegelijkertijd is het onderste deel van de borstel steviger en biedt voldoende ruggengraat voor een aangenaam massage-effect, zelfs als het nat is. Bovendien garandeert Silvertip Fibre® een luxueus schuim, zelfs bij het gebruik van de kleinste hoeveelheden scheerzeep of crème." ... En gelijk hebben ze.

 

Foto:  Mühle Edition - Meissen Porcelain & Sterling Silver - Silvertip Fibre®