WAT JE MOET WETEN OVER DE SAFETY RAZOR?

 

 

WAAROM EEN "SAFETY RAZOR" ?

Je zal ze zeker al gezien hebben, of je kent dit soort scheermessen van bij je grootvader...want negen op de tien zal hij er zich zeker ook met geschoren hebben.

De meeste mensen denken direct bij het horen van een scheermes aan de Cartridge Razors die overal te koop zijn in de supermarkt of drogist. De grotere merken zoals Gillette, Wilkinson enz .. Op zich zijn dit zeer goede scheersystemen met hun voor en nadelen die we u toch graag even kort willen toelichten in deze Blog.

CARTRIDGE RAZORS 

Deze zijn in verschillende uitvoeringen te verkrijgen, bv met een flexball, een beweegbare scheerkop die de contouren van je gezicht meevolgen, systemen met drie mesjes of vijf mesjes en ga zo maar door.  Op zich scheren deze "Razors" perfect, maar... Je kan er van uitgaan dat (naargelang de sterkte van je baardgroei en het type cartridge) je u ongeveer een 6 à 8-tal keren kan scheren, alvorens je deze dient te vervangen door een ander cartridge.  We weten allemaal dat die dingen ontzettend veel geld kosten. Dit komt omdat er meerdere mesjes in verwerkt zitten, vervaardigd is uit plastic, een glijstrip, een roterend systeem en ga zo maar door - Kortom een ingewikkeld productieproces. Om je een voorbeeld te geven kost een cartridge ca 4,00eu/st terwijl je al n DE Mesje hebt voor 0,35€.. Een Double Edge Mesje kan toch gemakkelijk zo'n vier a vijf scheerbeurten meegaan.

Nu zijn er tal van verschillende Scheermessen zoals bv de Straight Razors & Shavette's, maar deze gaan we hier niet bespreken want dit is voor de echte gevorderden onder ons... Binnen de Safety Razors kunnen we eigenlijk een onderverdeling maken tussen :

  • Safety Razors met een gesloten kam = zeer veilig en smooth
  • Safety Razors met een open kam = scheert iets agressiever & korter
  • Slant Razors = deze hebben een schuine geplaatst mes zoals guillotine
  • Verstelbare of regelbare Razors = Hier kan je het scheermes regelen
  • Safety Razors met een vlindersluiting = Gemakkelijk om scheermessen te vervangen via een opengaande scheerkop

Bij het scheren (eender bij welk systeem ook) ziet onze huid af.  Dit komt omdat men met het scheermes over de huid glijd en zo de beharing wegsnijdt, maar ook de toplaag van de huid beschadigd.  Het spreekt voor zich wanneer je met meerdere messen achter mekaar in één beweging de haren wegneemt, de huid een ......zal ondergaan dan bij een enkel scheerblad of mes.  Een ander nadeel wat bewezen is, is dat men bij het scheren meer kans loopt op huid irritatie en ingroeiende haartjes.  Dit komt omdat je als het ware de haartjes naar beneden duwt alvorens deze afgeschoren worden... Het haartje wordt minder zuiver of glad afgesneden dan bij een single blad. Resultaat...Rode bobbeltjes te wijten aan ingroeiende haartjes - en dat willen we niet !

  Men zegt dikwijls tegen mij.. "ja maar ik heb een heel gevoelige huid en een Safety Razor is zeker niets voor mij." Niet waar .. Bij het scheren met een Safety razor is dus de snede veel zuiverder maar men moet wel rekening houden dat je beter met een scherp of nieuw mesje de haartjes scheert ipv een bot scheermesje.  Maar deze gouden regel geldt voor alle scheermessen...

Dus alvorens te beginnen aan uw dagelijks ritueel is het noodzakelijk om het juiste type mesje ( Double Edge - tweezijdig mesje) te kiezen afgestemd op het type huid en uw baardgroei... Voor de gevoelige huid is bv het DE Blade van Mühle een mooie keuze.  Voor de heren met een iets zwaardere baardgroei en ervaren natscheerder bv Feather Blades

Een scheermesje wordt ook gekenmerkt door een scherpte met een schaal van .. op 5.  Zo is bv een scheermesje met scherpte van 2 op 5 een mooie keuze voor een gevoeligere huid en een lichtere baardgroei.

LATEN WE ERAAN BEGINNEN ...

Maar eerst even - VOORBEREIDEN

  • Plaats het mesje in het scheermes
  • Draai vervolgens goed vast, maar zeker niet te vast!! Het mesje zal de vorm aannemen van de basisplaat en kopplaat en zal licht gebogen worden.

PRE- SHAVE OF HOT TOWEL

Het aanbrengen van een Pré Shave is echt n must !!! Een Pré Shave is eigenlijk een voorbereidings "bommetje" op je gezicht die de baardharen zullen inweken &  verzachten en waardoor het scheermes ook gemakkelijker zal glijden bij het scheren, waardoor je minder irritatie zal ondervinden.. Een Pre Shave hoeft ook helemaal niet duur te zijn.. Een goede dagelijkse Pré shave is de Proraso Pré Balm en onze Bestseller de Pre shave olie van Truefitt & Hill.  Aanbrengen en zeker niet afspoelen na het aanbrengen of opschuimen van de scheerschuim... 

Opgelet: Sommige borstels kunnen bepaalde Oliën niet verdragen - dus altijd even checken of stuur ons een mailtje.

Relaxerend is natuurlijk een Hot Towel behandeling, waarbij je een warme handdoek ( kan dmv heet water of door een Hot towel cabinet & UV Sterilizer) gebruikt om de baardharen te verzachten en in te weken...

INZEPEN DMV EEN SCHEERKWAST

Er zijn verschillende manieren om het gezicht in te "zepen" maar zal ik later verduidelijken in een andere Blog.  De Beste manier blijft nog steeds om het aangezicht in te zepen met een Scheerkwast of Shaving Brush.

Ook de verschillende types van Scheerkwasten kan je terugvinden in een andere Blog op de hoofdpagina

  • Inzepen kan dmv een Scheercrème of de hardere versie Scheerzeep. Deze zijn in allerlei verpakkingen beschikbaar maar ook in een resem van geuren en opschuimkwaliteit.  Het mooie is om dit zelf te ontdekken - Iedereen heeft dan ook een andere voorkeur qua geuren en type zeep  enz.
  • Maak de Borstelharen goed nat zodat ze het vocht goed kunnen opnemen.  Een uitstekende methode is om deze in een potje met warm water gedurende een minuutje het water tot zich te laten opnemen. Je kan dit bv doen terwijl je een douche neemt of je tanden poetst. Gebruik zeker geen heet of te warm water omdat dit beschadiging kan aanbrengen aan de verlijming en de borstelharen. ( borstelharen kunnen hierdoor op termijn gaan afbreken)
  • Doe ook n kleine hoeveelheid warm water in de scheerzeep - in de crème is dit niet nodig want deze is al romeriger op zich.  Bij de crème hoef je de kwast enkel in te deppen, bij scheerzeep neem je de borstelharen tussen de duim en middenvinger en wrijf je in cirkelvormige beweging op de scheerzeep...enige druk mag gezet worden tot de kwast voldoende zeep heeft.

  • Maak liever zo weinig draaibewegingen met de scheerkwast maar rechte bewegingen bij het opschuimen op het aangezicht. Oefen ook niet teveel druk uit op de haren. Op het aangezicht maak je een draaiende 8- beweging met handvat zodat het scheerschuim zich mooi verdeeld en opschuimt. 
  • Het opschuimen kan ook in een scheerkommetje om het schuim als het waarde tot crème-fraiche op te schuimen.. maar op het gezicht opschuimen is zeker ook prima... Niets moet maar mag!

SCHEREN MAAR

  • Afhankelijk van het Merk & Type scheermes is de gouden regel om het scheermes onder ( in 90% vd gevallen) een hoek te houden van 30°

  • Sommige mensen hebben een voorkeur om twee tot zelfs drie passen achter mekaar te scheren - Mijn voorkeur gaat hier ook naar toe, maar sommige mensen hebben het liever ook niet graag te "Glad".
  • De baardharen rond de kin en snor zijn stugger...Hou deze voor het laatst zodat de scheercrème of zeep langer kan inwerken.
  • Tracht in de EERSTE SCHEERPAS mee te scheren in de richting van de Baardgroei - Van Boven naar Beneden dus.  Zet zeker GEEN DRUK op het scheermes maar laat het werk het mes doen.  HINT ... Hou hiervoor het scheermes vast met twee vingers onder de scheerkop bovenaan. Hierdoor ga je minder druk uitoefenen en heb je meer "feelin' met uw razor.
  • Maak korte bewegingen en ga zeker niet in één trek tot beneden scheren.
  • Spoel tussen de twee scheerbeurten terug goed af met lauw water. Warmte zorgt ervoor dat de baardharen zachter worden.
  • In de TWEEDE SCHEERPAS ga je tegen de richting vd baardgroei in scheren. Beginnend in de nek naar boven toe. Hou het scheermes hiervoor onderaan het handvat vast met twee vingers om zo veilig mogelijk te scheren en om zo weinig mogelijk druk uit te oefenen.

Na het scheren spoel je het aangezicht goed af met lauw water en dep af met een handdoek.

Reinig je kwast zorgvuldig met lauw water zodat alle zeepresten weg gespoeld worden.  Hang de kwast en eventueel het scheermes ondersteboven zodat het vocht mooi kan uitdruppelen en bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te settelen in uw kostbare borstel. 

Een aanrader is om na het scheren met een Aluin Steen over het geschoren aangezicht te gaan.  Dit heeft een anti-bacteriële werking en zorgt ervoor dat de huid mooi hersteld.  Heren... Ik zou zeggen DOEN maar zoals ik al eerder zei...Niets moet maar alles mag.

Na het scheren is het zeker aan te raden om nog een extra bescherming aan te brengen.  Dit kan dmv een Aftershave Balsem of een Aftershave Lotion ( Splash On).

 

 Een Balsem heeft een zeer goede Hydraterende werking terwijl in de meeste gevallen bij een Aftershave Lotion alcohol is verwerkt die op zich de huid goed zal ontsmetten maar waardoor de huid iets droger zal aanvoelen - Maar beide werken prima hoor. 

Tracht ook de Balsem of Aftershave niet in te wrijven maar lichtjes te deppen op de huid... 

Last But no Least... Berg je gebruikte en versleten scheermesjes veilig op in een Blade Bank of Container. Laat deze zeker niet rondslingeren in de badkamer - Snijwonden willen we zeker vermijden en alles voor de veiligheid van onze kinderen. Ook al zijn ze aan vervanging toe...ze blijven scherp.

Succes, Team Sir Georges.